Psychológ radí: Tieto 2 veci z BDSM zaraďte do vášho sexuálneho života a zažijete poriadne vzrušenie!

Mnoho párov prichádza na terapiu, keď veci v spálni nie sú už také vzrušujúce ako kedysi,“  hovorí americký psychológ Mark Travers.

Medzi ich najčastejšie otázky patria:

  • Je vôbec možné aby to ešte medzi nami iskrilo aj po 20 rokoch manželstva?
  • Moja partnerka to síce nepovie, ale myslím si, že náš sexuálny život ju už neuspokojuje. Dá sa to nejak napraviť?
  • Sex máme pravidelne, ale myslím, že ani jeden z nás nie je z toho nejako zvlášť nadšený. Ako znovu zavedieme spontánnosť?
  • Nechcem si vyhradiť sex len na výročia a narodeniny. Ako urobíme zo sexu opäť normálnu súčasť našich životov?

Väčšinou sa začneme červenať pri zmienke o bičoch, podväzkoch, či nad hraním rolí, ale výskum ukázal, že komunita BDSM (Bundage and Discipline/Dominance and Submission/Sadism and Masochism) je spokojnejšia nielen v spálni ale aj v živote.  Hlavná filozofia BDSM spočíva v autentickosti, bezpečnosti a jasnej komunikácii z ktorej sa môžeme veľa naučiť. Štatistiky tiež ukazujú, že drvivá väčšina priaznivcov sexuálneho štýlu BDSM je vysokoškolsky vzdelaných.

Tu sú dve veci zo sveta BDSM a fetišizmu, ktoré môže takmer každý pár začleniť do svojho sexuálneho života.

Všetko je o komunikácií

Ľudia sa zvyčajne pozerajú na sex ako na fyzickú aktivitu hľadajúcu potešenie, ktorá napĺňa ich potrebu. Komunita BDSM sa na to pozerá ako na hru: niečo, čo prepojí váš intelekt a kreativitu spolu s vaším telom a zmyslami.

Páry praktizujúce BDSM si jasne vytýčia hranice a neboja sa komunikovať o svojich túžbach. Tieto páry potom majú menšie sklony k podvádzaniu. Rozprávajú o tom, čo sa im páči a čo nepáči a o ich fantáziách. Tieto reči sú  nevyhnutnou súčasťou zdravého sexuálneho života.

Ľudia, ktorí sa oddávajú BDSM majú širšie znalosti sexuálnej výchovy, empatie a jasnej komunikácie v porovnaní s ľuďmi, ktorí to neurobia. Štúdia publikovaná v Journal of Sexual Medicine uvádza, že praktizujúci BDSM boli celkovo „menej neurotickí, viac extrovertní, otvorenejší novým skúsenostiam, svedomitejší ale aj menej citliví na odmietnutie a mali menšie sklony k depresiám“. Rozhovory o vašich najhlbších túžbach a tajných snoch môžu otvoriť nový rozmer vášho sexuálneho vzťahu. Mohlo by vám to pomôcť vytvárať scény, úspešne hrať rolu a tiež si vytvárať bezpečné slová pri sexe. Môže vám to tiež pomôcť zažiť vyššiu mieru intimity a dôvery s partnerom.

kostým študentka BDSM
Náš tip: Vyskúšajte si hranie rolí na študentku a učiteľa.  Dajte si na seba kostým a vžite sa do role študentky.

Nejasná odpoveď neznamená to súhlas

Podľa článku v The New School Psychology Bulletin je výslovný a nadšený súhlas ústredným princípom filozofie BDSM, zatiaľ čo predpokladaný súhlas je bežný v bežných sexuálnych interakciách. Mnohé praktiky BDSM sú nebezpečné a takzvané hry nadradenosti ako nástroje na vyvolanie vzrušenia. Aby sa predišlo neúmyselnému poškodeniu alebo nespokojnosti, komunita BDSM sa spolieha na jasné prejavy súhlasu – či už je to verbálny alebo v niektorých prípadoch i písomný súhlas. Obom partnerom tiež dáva nedotknuteľné právo odvolať súhlas vopred dohodnutým slovíčkom. Dá sa to porovnať s mnohými bežnými sexuálnymi interakciami, kde je súhlas v skutočnosti dosť nejasný. Napríklad:

  • Keď sa partnerky alebo partnera neopýtate, či danú vec chce robiť a ona/on nič nepovie, tak automaticky predpokladáte, že súhlasí.
  • Niekedy vám partner/ka jednoducho vyhovie, aby ste boli šťastní.
  • Súhlas sa niekedy získava od partnera prostredníctvom presviedčania a vyjednávania. Toto tiež nie je skutočný súhlas.

 

Súhlas nie je len o zabezpečení sexu, ale aj o dávaní a prijímaní rozkoše. Výslovný súhlas otvára priestor pre hlbšiu sexuálnu komunikáciu. Hlboké zváženie súhlasu z vás môže urobiť lepšieho poslucháča v posteli a môže vám pomôcť lepšie spoznať svojho partnera/ku , pričom budete asertívnejší ako sexuálny partner.

šteklítko
Náš tip: Začnite s niečím jednoduchým. Prekryte partnerovi/ partnerke oči a prechádzajte šteklítkom  po celom tele.

Na záver

BDSM či hranie rolí nemusia byť šálkou čaju pre každého, ale jasná komunikácia, dôvera a hlboká partnerská intimita môžu urobiť akúkoľvek sexuálnu interakciu príjemnejšou a zmysluplnejšou.