“Prstovanie”  je späť!

Pamätáte si ešte vaše horúce začiatky? „Prstovanie“ patrilo ku must have takmer každého horúceho zážitku. Ó, áno mali sme síce ešte -násť ale bolo to pre nás poriadne vzrušujúce. Pamätáte? „Zatiaľ čo “prstovanie“ nikdy nezmizlo, väčšina heterosexuálnych párov ho prestala po vstupe do dospelosti vnímať ako ústrednú súčasť sexuálneho života,“ hovorí sexuálna terapeutka Casey Tanner. Je to preto, že v dospievaní sa “prstovanie“  všeobecne považovalo za niečo, čo sme robili pred „skutočným sexom“.

“Prstovanie“ opäť začína byť IN

“Prstovanie“ opäť začína byť IN a to aj z toho dôvodu, že sociálne a kultúrne začíname brať vážnejšie otázky dobrého sexu,“ hovorí Tanner. A ako sme už v nejednom článku spomínali, tak to aj sexuologička potvrdzuje: „skutočný alebo inak povedané penetračný sex, nespôsobuje u väčšiny žien orgazmus. Môžeme teda hovoriť, že toto vyvrcholenie nepozná takmer polovica žien“.

Tanner hovorí, že sociálnych sieťach ako je TikTok či Instagram sexuálni kouči zdôrazňujú, aký význam má práve klitoris pri orgazme – a že najlepší prístup k nemu je zvonka a nie počas penetrácie. „Prstovanie klitorisu – buď samostatne alebo s partnerom – je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako môžu ženy dosiahnuť orgazmus,” hovorí Tanner. Sexuálny koučovia síce hovoria, že predohra je dôležitá ale vždy skôr hovoria o orálnom sexe. Pritom je rovnako príjemné a možno i viac intímne.

Opasok na nohy

Lesbičky dosahujú orgazmu vo vyššej miere ako heterosexuálne ženy

„Je tiež dôležité poznamenať, že v queer komunite, najmä medzi lesbičkami je “prstovanie “veľmi obľúbené. Možno aj to je dôvod, prečo výskumy ukazujú, že lesbičky dosahujú orgazmu vo vyššej miere ako heterosexuálne ženy,“ hovorí Tanner.

Dúfajme, že teraz je každý presvedčený, že “prstovanie“  je veľmi vzrušujúce. Ale pre každý prípad: „Okrem skutočnosti, že “prstovanie“ vedie ženy k orgazmu skôr ako penetračný sex, môže byť aj veľmi intímne,“ hovorí Tanner. „ U niekoho to môže vyvolať vzrušujúce spomienky na prvé sexuálne zážitky. Iným pomáha prinášať všestrannosť sexuálnej predohry.“ Dodáva, že v porovnaní s penetračným sexom je prstovanie možné aj s oblečením, čo poskytuje viac príležitostí na objavovanie.

Tiež by sme nemali zabudnúť ani na zadok. ,,Análny otvor a okolitá koža obsahujú veľmi citlivé nervové tkanivo, ktoré z neho robí erotogénnu zónu,” hovorí Tanner. ,,Zatiaľ čo mnohí z nás majú mylné predstavy o análnej oblasti, pravdou je, že análne prstovanie je všeobecne bezpečná sexuálna aktivita, ktorá môže priniesť nesmiernu rozkoš a dokonca aj orgazmus.”