Návod ako začať s BDSM, krok po kroku

Ak čítate tento článok je jasné, že vás zaujíma BDSM, preto sme pripravili návod pre začiatočníkov. Určite ste videli seriál Euphoria, alebo 50 odtieňov sivej. Čo je však skutočne BDSM (okrem senzácie)? Predtým, ako si stiahnete svoju prvú zoznamovaciu aplikáciu BDSM alebo sa ponoríte do BDSM sexu, sexuologička Annabelle Knight poskytuje praktické informácie o základných pravidlách sexu BDSM.

Čo je BDSM?

BDSM je skratka pre sadomasochizmus alebo sadomasochistický životný štýl. BDSM zahŕňa rôzne sexuálne praktiky a fantázie, ktoré zahrňujú bolesť, poníženie, disciplínu, dominanciu, podriadenie a iné formy erotického spojenia, ktoré sú dobrovoľné a založené na dohode medzi všetkými zúčastnenými. „Aj keď si niektorí ľudia myslia, že BDSM je o sexe v niektorých prípadoch nemusí vôbec zahŕňať sex ale slúžia skôr ako predohra konkrétneho činu vedúceho k sexu, “ vysvetľuje Annabelle. „Informovaný súhlas má pri vykonávaní aktu BDSM prvoradý význam, pretože BDSM často zahŕňa rôzne stupne bolesti a obmedzenia.“

Annabelle hovorí, že zviazanie svojho partnera, výprask alebo nasadenie obojku okolo krku a prinútenie ho/jej, aby sa plazil po štyroch, je len niekoľko príkladov zo spektra aktivít BDSM. Aj keď sa tieto aktivity môžu považovať za „výstredné“, pamätajte, že ak vám tento druh nesedí, ale stále chcete niečo iné, existuje celý rad fetišu.

BDSM, súhlas a bezpečné slová

Ak však chcete okúsiť BDSM, prvá vec, na ktorú musíte myslieť skôr, ako začnete, je bezpečnosť a súhlas. Informovaný súhlas medzi jednotlivcami je známy ako SSC (Safe, Sane and Consensual) alebo RACK (Risk-aware Consensual Kink). „Je bežnou praxou, že milenci, ktorí sa oddávajú pravidelným aktom BDSM, zavedú bezpečné slovo, ktoré pri vyslovení zabezpečí, že akt okamžite prestane, ak sa veci začnú vymykať kontrole,” hovorí Annabelle.

Môže to byť slovo, ktoré vôbec nesúvisí so sexom, ako napríklad „jablko“, ale dôležité je, že obaja súhlasíte s tým, že počutie alebo vyslovenie vami zvoleného bezpečnostného slova znamená, že všetky aktivity sa musia zastaviť.

Systém semaforov

Systém semaforov je veľmi ľahko použiteľný a obľúbený systém bezpečných slov. Každá farba vyjadruje, ako sa cítite a čo chcete v aktuálnom kontexte.

Červená: znamená zastaviť. Keď to poviete svojmu partnerovi, chcete, aby okamžite prestal so všetkým, čo robí. Malo by sa používať, keď sa necítite pohodlne, je to na vás veľa alebo už nesúhlasíte.

Žltá (alebo oranžová): znamená spomaliť. Možno sa vám páči, čo robil, ale potom to už bolo trochu priveľa. Žltá v podstate hovorí „spomaľ“. Môže to tiež znamenať, že dosahujete svoj limit alebo hraničíte s fyzickým nepohodlím.

Zelená: znamená ísť do toho. Použite zelenú, ak sa vám páči, čo váš partner robí, cítite sa úplne pohodlne a chcete, aby pokračoval.

Hovorte o svojich túžbach a hraniciach

Nebojte sa úprimne zhovárať o túžbach, hraniciach a súhlase so svojím partnerom/mi. Je dôležité poznať názory svojho partnera/ov na BDSM a jeho filozofiu. Pamätajte, že je dôležité, aby každý, kto je zapojený, presne špecifikoval svoje očakávania, limity a skúsenosti. O všetkých týchto veciach sa vopred porozprávajte, najmä ak ide o niekoho nového.

Čo znamená byť dominantný?

Na začiatok sa vy a váš partner (partneri) musíte rozhodnúť, kto prevezme dominantnú úlohu a kto bude hrať submisívnu. Je mimoriadne dôležité, aby ste si obaja vymieňali a hrali obe roly, aby ste obaja mohli zažiť kontrolu nad vaším spoločným sexuálnym osudom. Jednoducho, dominantná rola preukáže zručnosť a silu a bude ovládať submisívnu rolu. V BDSM je dominantným partnerom, ktorý dáva výprask, zotročuje, zväzuje a bičuje.

Čo znamená byť submisívny?

Pozícia submisívneho milenca znamená „dôveru a učenie.“ V podstate umožníte svojmu milencovi, aby plne prevzal kontrolu nad vami. ,,Podriadený milenec by mal vždy očakávať úroveň rovnováhy a schopnosť viesť sex v medziach vlastných túžob bez tlaku na ich prekročenie,” dodáva. „Mnoho ľudí so sexuálne submisívnymi túžbami má obavy z vplyvu, ktorý to môže mať na ich každodenný život alebo vzťah. Väčšinou však sebavedomí a spoločensky dominantní ľudia chcú byť skôr pri BDSM tými submisívnymi.“ Annabelle upozorňuje, že je dôležité si uvedomiť, že ak prevezmete sexuálne submisívnu rolu, nedáte svojej milenke/milencovi voľnosť, aby si s vami robil/a čo chcel.

BDSM a bondage sexuálne hračky pre začiatočníkov

Sexuologička odporúča, aby začiatočníci zbytočne nekupovali doplnky a vybavenie prvých pár mesiacov ale namiesto toho sa sústredili jeden na druhého. Vysvetľuje: ,,Zvyknúť si na rolu dominantnej milenky či milenca si vyžaduje čas, aj keď ste zvyknutí viesť sex pri BDSM to môže byť iné.“ Popularita BDSM hračiek za posledných pár rokov prudko vzrástla. Takže keď ste pripravení používať sexuálne hračky a doplnky, máte na výber z množstva produktov.

Začnite so základnou senzorickou depriváciou

Sexuologička na začiatok odporúča zaviazanie očí šatkou prípadne maskou. Tá bráni vidieť čo sa deje a putá, ktoré bránia v pohybe.

Táto zmyslová deprivácia – ktorá je samozrejme jedným z najlepších a najdôležitejších aspektov otroctva – môže byť pre začiatočníkov BDSM trochu znepokojujúca, preto je dobré postupovať pomaly a pravidelne sa navzájom kontrolovať.

Šatka na oči
Šatka na oči

BDSM pre začiatočníkov

Jednoduchá súprava je skvelý spôsob ako začať. Na začiatok môžete použiť súpravu Nebojácna kráska od Subcret, ktorú môžete použiť pri rôznych hrách. Je variabilná a dá sa rôzne zapínať. Navyše obsahuje aj plácačku kedy môžete postúpiť o stupienok vyššie.

placacka
Komplet- Nebojácna kráska

 

Zväzovanie alebo Shibari

Shibari teda zväzovanie povrazom a pochádza z Japonska. Shibari je často spájané s BDSM a v poslednej dobe zažíva veľký boom, pretože sa spája sex, umenie, prácu s telom, meditáciu, všímavosť a východné a kultúry. Ak chcete začať so Shibari odporúčame si pozrieť videá prípadne prečítať knihu alebo navštíviť workshop, aby ste Shibari naozaj pochopili. Ak chcete predsa len vyskúšať zväzovanie odporúčame použiť namiesto lana pásku na telo. Nelepí ale drží iba o seba, tým predídete zlepeniu kože, chlpov či vlasov.

páska na telo

Obojky a vodítka

Používanie obojka a vodítka môže byť súčasťou BDSM hry a môže mať rôzne významy. Ak sa rozhodnete použiť obojok a vodítko, tu je niekoľko tipov na to, ako ich použiť v bezpečí a so súhlasom vašej partnerky alebo partnera:

  • Komunikujte so svojím partnerom: Pred začatím hry si s vašim partnerom prejdite, čo si od používania obojka a vodítka predstavujete a čo vám to znamená. Je dôležité mať jasnú dohodu a vedieť, čo môžete očakávať.
  • Začnite pomaly: Ak s používaním obojka a vodítka začínate po prvýkrát, začnite pomaly a postupne. Nevytvárajte okamžite príliš veľký tlak na obojok a vodítko a nezačínajte s príliš intenzívnymi pohybmi. Nezabudnite na vysokú citlivosť krku, či už je to u vás alebo u vášho partnera, a pamätajte na to, že bezpečnosť je vždy na prvom mieste.
  • Buďte opatrní: Používanie obojka a vodítka môže byť pre niektorých ľudí emocionálne a fyzicky intenzívne. Buďte opatrní, aby ste neublížili vašej partnerke alebo partnerovi, a rešpektujte jej alebo jeho hranice.
  • Vyberte si vhodný obojok: Existuje množstvo rôznych typov obojkov, od kožených po kovové, a môžu sa líšiť vo veľkosti a materiáloch. Je dôležité zvoliť si obojok, ktorý bude pre vás a vášho partnera pohodlný a bezpečný.
  • Buďte pripravení na prípadné komplikácie: Aj keď ste opatrní a dbáte na bezpečnosť, môžu sa vždy vyskytnúť nečakané situácie. Buďte pripravení na to, aby ste rýchlo reagovali a uvoľnili obojok v prípade, že sa niečo pokazí.
Obojok na krk Lolita