8 druhov ženského orgazmu, ktoré môžete vyskúšať dnes v noci (a aj každú noc)

Vedeli ste, že existujú viaceré druhy orgazmov? Nie? Je to pravdepodobne preto, že sa väčšina ženských časopisov a rozhovorov točí okolo jedného a to je: Ako uspokojiť muža. Áno, povedzme si to na rovinu! Čítame o tom články, knihy, romány, pozeráme filmy atď. Vymýšľame nové polohy, miesta, kupujeme si sexi spodnú bielizeň len aby bol náš chlap spokojný. Ale čo ženy? Kto sa pozerá na ne? Je potrebné si uvedomiť, že ženský orgazmus je dôležitou súčasťou sexu, a preto by mal byť prioritou!

Podľa štúdie uverejnenej v roku 2017 v časopise Archives of Sexual Behavior len 65 % žien tvrdí, že počas sexu vždy dosiahnu orgazmus, zatiaľ čo neuveriteľných 95 % mužov tvrdí, že vždy dosiahne orgazmus. Či to má nejakú súvislosť s tým, ako bol sex vnímaný v histórii, je téma na inokedy, pretože je načase, aby ženy túto priepasť prekonali a získali späť svoj orgazmus.

Dobrou správou pre ženy je, že erotogénne tkanivo je rozložené na väčšej ploche, čo znamená viac erotogénnych zón a tým aj viac spôsobov, ako dosiahnuť vyvrcholenie. Napriek tomu, ak sa snažíte odškrtnúť si na svojom zozname rôzne typy orgazmov, je dôležité poznamenať, že neexistujú ani tak rôzne tipy orgazmov, ako skôr rôzne spôsoby vyvolania tohoto pocitu. „Väčšina výskumníkov sa prikláňa k názoru, že v skutočnosti existuje len jeden druh orgazmu, ktorý môže byť vyvolaný rôznymi časťami tela,” hovorí Vanessa Marinová, licencovaná psychoterapeutka, ktorá sa špecializuje na sexuálnu terapiu a tvorkyňa Finishing School, online kurzu orgazmu pre ženy.

Aj keď orgazmy nemusia byť vždy konečným cieľom sexu alebo masturbácie, určite sa pri nich budete cítiť skutočne príjemne. Poďme si povedať pár faktov o orgazme.

Čo je orgazmus?

,,Klinicky je orgazmus spôsobený rytmickým sťahom pohlavných orgánov,” hovorí sexuálna terapeutka Jenni Skyler. ,,Je to ‚klimatický vrchol‘ vzrušenia v ľudskom tele.” Počas orgazmu sa vaša vagína a maternica rýchlo sťahujú a srdcová frekvencia, dýchanie a krvný tlak sa zvyšujú. Sexuálna terapeutka však orgazmus opisuje aj ako „schopnosť odovzdať sa svojmu maximálnemu potešeniu“.

Aký je pocit pri orgazme?

Vzhľadom na to, že všetky telá sú odlišné, to, ako sa človek cíti pri orgazme, je čisto subjektívne. Skyler to však opisuje ako „vrchol rozkoše alebo schopnosť celého tela a pohlavných orgánov cítiť sa nažive a pulzujúco“. Neoficiálne to mnoho žien opisuje ako ohromujúci pocit „jednoducho viete, kedy ho máte“.

Ako dlho zvyčajne trvá orgazmus?

Opäť to závisí od ženy, ale vo všeobecnosti „orgazmy môžu trvať od niekoľkých sekúnd do 20 alebo 30 sekúnd,“ hovorí Skyler. „U niektorých žien to môže trvať až minútu, najmä v závislosti od toho, či ide o viacnásobný orgazmus.”

Čím sa líši ženský orgazmus od mužského?

Mužské orgazmy majú tiež rytmické kontrakcie pohlavných orgánov a panvového dna, ale vo všeobecnosti sú mužské orgazmy kratšie ako ženské. Muži majú tiež doplnkovú ejakuláciu, hoci „ejakulácia a orgazmus sú v skutočnosti dve samostatné udalosti,“ vysvetľuje Skyler. Napríklad aj niektoré ženy, zažijú ženskú ejakuláciu , ale nie je to také bežné, poznamenáva Skyler, ktorá zdôrazňuje, že by to nemalo byť cieľom, najmä u žien, ktoré s orgazmom začínajú.

Môžem mať viaceré druhy orgazmov za sebou?

Viacnásobný orgazmus sú následné orgazmy za sebou. „Niektoré ženy dokážu dosiahnuť orgazmus, na chvíľu zísť z vrcholu a potom hodosiahnuť hneď, znova,” hovorí Skyler. „Niektoré ženy nedokážu nedosiahnuť viacnásobný orgazmus, a je to  v poriadku, netreba sa na to sústrediť, “ dodáva Skyler.

Nikdy predtým som nemala orgazmus, ale chcem ho. Ako ho dosiahnem?

Nie je absolútne žiadna hanba, že ste nikdy nedosiahli tento konkrétny vrchol potešenia. Uvoľnite tlak na orgazmus a sústreďte sa na to, aby ste si to užili. „Prenasledovanie to robí len nepolapiteľnejším,” hovorí Skyler. Váš mozog zaplavia myšlienky typu: Stane sa to? Kedy sa to stane? Kde to je? Aké to je?, čo Skyler nazýva „príbeh úzkosti“, ktorý nebude robiť nič iné, len sabotovať váš orgazmus. Namiesto toho odporúča odovzdať sa pocitom a nechať ich, aby sa vynorili. Predstavme si druhy orgazmov:

Orgazmus klitorisu

Klitoris je malá, nervovo hustá štruktúra, ktorá sa nachádza na vrchu vaginálneho otvoru a neslúži inej funkcii, ako poskytovať sexuálne potešenie. Ak ste nikdy predtým nemali orgazmus, mali by ste začať s klitorisom. Ako dosiahnuť orgazmus klitorisu: Najprv musíte zistiť, či uprednostňujete priamu alebo nepriamu stimuláciu, teda dotykom samotného klitorisu alebo cez pysky a klitoris. Skúste si ho najprv najskôr pošúchať prstami (skôr ako so sexuálnou hračkou). Začnite sa šúchať prstami ďaleko od neho a potom sa k nemu špirálovitým pohybom približujte, až kým k nemu nakoniec neprídete a potom sa opäť od neho špirálovito vzdiaľte. Všimnite si, kedy a ako vaše telo reaguje: Experimentujte s rôznymi druhmi dotyku, kým nenájdete ten, ktorý vám vyhovuje.

(druhy orgazmov) zdroj: wellnesscenterpa.com

Orgazmus bodu G

„Bod G je predpokladaná vysoko erotogénna oblasť na prednej vaginálnej stene, ktorá môže byť stimulovaná počas sexuálnej aktivity,” hovorí Loanzon. „Je to ženský ekvivalent k prostate.”

Ako dosiahnuť orgazmus bodu G: „Najskôr sa vycikajte, pretože stimulácia bodu G môže viesť k pocitu potreby cikať a ženskej ejakulácii ,“ hovorí Amy Levine, sexuálna koučka. Vložte svoj prostredník do vagíny a otočte ho tak aby smeroval k pupku. Ucítite oblasť, ktorá má pravdepodobne zvlnenú textúru. Skúste túto oblasť jemne stimulovať. Môžete využiť aj vibračnú hračku.

Ak chcete tento bod stimulovať počas sexu, skúste polohu bude stimulovať váš bod G – na to sú dobré polohy zo zadu, alebo z boku a pokračujte v stimulácii oblasti, kým nedosiahnete orgazmus.

Zmiešaný orgazmus

Zmiešané orgazmy patrí medzi druhy orgazmov, kedy sa kombinuje stimuláciu klitorisu s nejakou inou stimuláciou. Teoreticky by ste teda mohli dosiahnuť zmiešaný orgazmus stimuláciou bradaviek a bodu G súčasne, ale najbežnejšou kombináciou je klitoris a bod G.

Ako dosiahnuť zmiešaný orgazmus: Ak ste dosiahli bod G aj orgazmus klitorisu– v podstate stačí stimulovať bod G a zároveň stimulovať svoj klitoris.

Alebo skombinujte to s tým, čo vás vzrušuje napríklad lízanie bradaviek, hryzenie ušného lalôčika alebo stimulácia análneho otvoru, zamerajte svoju pozornosť tam. Ale pre väčšinu žien, zapojenie týchto oblasti zvýši vaše šance na dosiahnutie zmiešaného orgazmu.

Análny orgazmus

Existujú spoločné nervy od prednej steny konečníka až po vagínu,” tvrdí doktor Loanzon Takže ženám to môže priniesť sexuálne vzrušenie z análnej stimulácie,” hovorí. Okrem toho sa klitoris môže natiahnuť až ku konečníku, takže stimulácia análneho otvoru môže tiež rozprúdiť klitoris.

Ako zažiť análny orgazmus: Sexuologička Alicia Sinclairová, odporúča najprv stimulovať análny otvor prstom, „aby ste mohli byť tým, kto dáva a prijíma.” Pri stimulácií análneho otvoru používajte veľa lubrigantu.  „Keď použijete análnu hračku, zatlačte ju hore rovnakým spôsobom smerom k pupku, ako by ste to robili vo vagíne,” vysvetľuje Sinclair. Týmto spôsobom „máte rovnakú možnosť stimulovať túto centrálnu nervovú oblasť,” hovorí.

Orgazmus bodu C

Bod C je váš krčok maternice a zahŕňa nervové zakončenia umiestnené v krčku maternice a okolo maternice.

Ako dosiahnuť cervikálny orgazmus: Kľúčom k cervikálnemu orgazmu je „nahromadenie“. Máte väčšiu šancu dosiahnuť jeden – a užiť si skôr príjemné než bolestivé pocity bodu C – ak ste veľmi vzrušená. Takže hlbokú penetráciu si nechajte až na záver, kým sa nebudete blížiť k vyvrcholeniu, a potom nechajte svojho partnera strčiť penis (alebo použite sexuálnu hračku alebo prst), tak hlboko, aby ste dosiahli váš krčok maternice.

Bradavkový orgazmus

Pravdepodobne už viete, kde a aké sú bradavky, ale možno ste nevedeli, že niektorí ľudia môžu dosiahnuť orgazmus iba vďaka tejto stimulácii. V jednej štúdii až 29 percent žien uviedlo, že v určitom okamihu svojho života mali orgazmus založený na stimulácií bradaviek. „Keď sú bradavky stimulované, uvoľňuje sa oxytocín, ktorý spôsobuje rovnaké kontrakcie maternice a vagíny spojené s orgazmom,” hovorí gynekologička Christiane Northrup. To prináša väčší prietok krvi do genitálií a môže to vyvolať orgazmus.

Ako dosiahnuť bradavkový orgazmus:

Skúste experimentovať s oblasťou priamo nad dvorcom, ktorú mnohé ženy považujú za najviac citlivú na dotyk. Začnite na vonkajších okrajoch pomocou chrbtov prstov a pomaly krúžte do stredu.  Môžete tiež gúľať bradavku medzi palcom a ukazovákom.

Môžete tiež ich skúsiť partnerke, olizovať, cmúľať alebo zvierať bradavky. Toto všetko je subjektívne čiže musíte zistiť čo sa vašej polovičke páči. Namiesto úplného chytania vyskúšajte jemné mačkanie prsníkov a stimuláciu bradaviek jazykom, vibrátorom prípadne svorkami.

Kožný orgazmus

Kožný orgazmus patrí medzi druhy orgazmov, ktorý sa tiež nazýva „zimomriavkový“, teda ide o brnenie, ktoré prechádza vašimi končatinami, keď počujete obzvlášť pôsobivú pieseň. Možno vám naskakuje husia koža, možno vám vstávajú vlasy alebo vás možno trochu zachveje.

Ako zažiť kožný orgazmus: Výskum ukazuje, že kožné orgazmy najčastejšie spúšťa hudba – alebo emocionálne evokujúce scény vo filmoch, pohyblivých umeleckých dielach.

Dychový orgazmus

Sex je často zaškatuľkovaný do fyzického aktu, ktorý zahŕňa pohlavné orgány, ale realita je taká, že najhorúcejší sex sa odohráva práve vo našom mozgu a často je posilnený tým, ako používame svoj dych. Váš dych ovplyvňuje vašu interpretáciu vnemov a pomáha uviesť vašu myseľ do stavu, ktorá prispieva k prežívaniu potešenia. To znamená, že v skutočnosti si môžete vydýchať cestu k vyvrcholeniu a zároveň prerušiť všetky rušivé myšlienky, ktoré môžu odvádzať pozornosť od orgazmu.

Ako dosiahnuť dychový orgazmus: Nájdite si tiché a pohodlné miesto na ležanie na chrbte. Položte si ruku na brucho, zhlboka sa nadýchnite nosom tak, aby ste cítili, ako vaša ruka stúpa a klesá, a vydýchnite otvorenými ústami. Pomaly začnite mentálne skenovať svoje telo od hlavy po päty a aktívne uvoľňujte každú časť tela.

Spôsob, akým dýchate, má významný vplyv na vašu sexuálnu a orgazmickú reakciu. A hoci je každé naše telo jedinečné, veľa ľudí uvádza, že hlboké, pomalé dýchanie zosilňuje ich orgazmy a môže dokonca viesť k viacnásobným vrcholom.